طلاعات کلی درباره قبرس | تمام حقایقی که درباره قبرس باید بدانید
قبرس جزیرهای در شرق دریای مدیترانه است که با وجود اینکه سومین جزیره بزرگ مدیترانه محسوب میشود؛ اما کشوری مستقل به شمار میآید. این جزیره از دو بخش مختلف ترک نشین و یونانی نشین تشکیل شده که بخش ترک نشین آن به قبرس شمالی معروف است و اغلب جمعیت آن ترکهای مسلمان هستند. همچنین در نیمه جنوبی جزیره که بخش اروپایی محسوب میشود، یونانیانی زندگی میکنند که پیش از حمله عثمانیها به این جزیره نیز در آنجا سکونت داشتهاند. در این مقاله قصد داریم درباره قبرس، تاریخ و اقلیم قبرس و همچنین فرهنگ غالب بر این جزیره اطلاعات ارزشمندی را با شما به اشتراک بگذاریم.
قبرس در آیینه تاریخ
واژه قبرس که در انگلیسی و یونانی Kypros نامیده میشود، ریشه در کلمه یونانی Κύπρος به معنای مس دارد. این جزیره از هزاران سال پیش یکی از بهترین منابع برای استخراج مس قلمداد میشده و نخستین کسانی که در این جزیره به استخراج مس و ساخت ابزارهای مسی کردند، بومیانی بودند که حدود 6 تا4 هزار سال قبل، به عنوان تنها ساکنین این جزیره به شمار میآمدند. وجود معادن فراوان مس و موقعیت جغرافیایی استراتژیک این جزیره باعث شد تا در طول تاریخ بارها و بارها مورد هجوم کشورهای مختلف قرار بگیرد. از یونانیان و رومیان گرفته تا هیتیها و هخامنشیان، تاریخ این جزیره بارها و بارها شاهد تصاحب توسط دیگر امپراطوریها بوده است. جزیره قبرس در زمان هخامنشیان جزئی از قلمرو این امپراطوری و بخشی از خاک ایران به شمار میآمده است. هر چند این سلطه بیش از چند سده به طول نیانجامید و فاتحان بعدی پرچم خویش را در آن برافراشتند.
جزیره قبرس در طول جنگ جهانی دوم تحت سیطره انگلیس قرار گرفت؛ اما پس از جنگ جهانی دوم و به دلیل ضعف اقتصادی، کشور انگلیس خواهان کنارهگیری از سلطه خود بر این جزیره شد و به همین دلیل در سال 1959 رهبران سه کشور انگلیس، یونان و ترکیه به همراه رهبران دو بخش مختلف این جزیره، طی معاهدهای مسئولیتهای جزیره را با درصد تقریبی 70 به 30 بین یونانیتبارها و ترکتبارها که در آن زمان نسبت جمعیتشان نیز به همین شکل بود، تقسیم نمودند. به این ترتیب در سال 1960 قبرس با استقلال رسمی از بریتانیا به صورت رسمی به عنوان یک کشور مستقل شناخته شد که از دو بخش شمالی ترک نشینان مسلمان و بخش جنوبی یونانیان مسیحی تقسیم میشود. در حال حاضر تنها کشوری که قبرس شمالی را به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت میشناسد، ترکیه است.
درباره جغرافیا و شرایط اقلیمی قبرس
قبرس به عنوان سومین جزیره بزرگ در دریای مدیترانه پس از جزایر سیسیل و ساردنی، مساحتی حدود 9250 کیلومتر مربع دارد و طول آن در طویلترین نقطه به 240 کیلومتر میرسد. این کشور در منابع مختلف، به عنوان کشوری در جنوب شرقی اروپا، کشوری در غرب آسیا و یا در برخی منابع دیگر یکی از کشورهای خاورمیانه شناخته شده است. کشور قبرس دارای تابستانهایی گرم و مرطوب و زمستانهایی معتدل است و به طور کلی میتوان اقیم غالب بر این جزیره را اقلیم مدیترانهای دانست.
در قبرس دو رشتهکوه بزرگ به نامهای کوهستان ترودوس و کوهستان کیرنیا وجود دارند که از نظر وسعت و ارتفاع، ترودوس برتری دارد. همچنین در میان این دو رشته کوه دشت مرکزی جزیره قرار دارد که به دشت مسائوریا مشهور است. طولانیترین رود قبرس یعنی رودخانه پدیهئوس نیز در همین دشت قرار گرفته و باعث حاصلخیزی دشت گردیده است. یکی از کوههای معروف کوهستان ترودوس، کوه الیمپوس است که در مرکز این کوهستان واقع شده و با 1952 متر ارتفاع، بلندترین نقطه جزیره به شمار میرود. جزیره قبرس از نظر زمینشناختی بخشی از صفحه آناتولی بهشمار میآید.
سیاست و اقتصاد قبرس
جمهوری قبرس با دو بخش مجزا از یکدیگر در نیمه شمالی و جنوبی به طوری کلی از 6 استان تشکیل میشود و 5 تقاطع مرزی که به نام خط سبز مشهور است، این دو بخش را از یکدیگر جدا کرده و پایتخت قبرس یعنی نیکوزیا را نیز به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم میکند. تجزیه این دو بخش پی ایجاد اختلاف بین آنکارا و آتن در سال 1979 اتفاق افتاد و برای جلوگیری از گسترش این اختلافات در این سرزمین مشترک، مرزی تفاوتی در میان دو بخش ترک تبار و یونانی تبار آن کشیده شد. در حال حاضر این کشور دارای دو زبان رسمی یونانی و ترکی، دو رسمالخط رسمی و یک واحد پولی مشترک است. قبرس از سال 2008 به اتحادیه اروپا پیوست و با گزینش یورو به عنوان واحد پولی، به طور رسمی به یکی از کشورهای اروپایی عضو اتحادیه تبدیل شد. جمعیت قبرس طبق آخرین سرشماریها حدود 1.141.000 نفر است که 57% از این جمعیت یونانی تبار و 43% از آن ترک تبار هستند.
هر چند که سیاستهای اقتصادی دو دولت قبرس شمالی و جنوبی تا حدودی مشابه است؛ اما به هر حال کل این جزیره از نهادها و استعدادهای اقتصادی مشابهی برخوردار هستند. مهمترین منبع درآمدی درباره قبرس صنعت گردشگری آن است که در بخش جنوبی پر رونقتر از بخش شمالی عمل میکند و با این حال یکی از پردرآمدترین صنایع این کشور به شمار میرود. بجز گردشگری کشت و صادرات انواع مرکبات، سیب زمینی، گندم و جو، زیتون و همچنین پرورش دام از نوع گوسفند، خوک و بز نیز در این کشور رونق دارد.
به طور کلی قبرس از نظر صنایع چندان پیشرو نیست و کشوری وارد کننده به شمار میرود. تمام صنایع قبرس به محدوده برخی صنایع سنتی و همچنین صنایع دستی خلاصه میشود. حدود 12% از مساحت قبرس زیر کشت است و محصولات نامبرده را از همین مساحت برداشت میکند.
درباره فرهنگ و مردم قبرس
هزاران سال تمدن و هجوم چندین امپراطوری به قبرس، این کشور را به مهد افسانههای رنگارنگ تبدیل کرده است. این افسانهها خود عامل اصلی برگزاری فستیوالهای مردمی مختلفی در تمام طول سال هستند که هر یک به نوبه خود شگفت انگیز و منحصر به فرد قلمداد میشوند. با وجود اختلافات فرهنگی فاحش در بخش اروپایی و آسیایی این جزیره، تاریخ مشترک آنها همواره نقطه اتصال مردم به یکدیگر خواهد بود.
امروزه قبرس دارای بافتهای معماری و ساختارها اجتماعی کاملاً مدرن و اروپایی است که در کنار حفظ تاریخ و اصالت این کشور، آن را به سوی آینده روشن سوق میدهد. بسیاری از مردم این کشور دارای تحصیلات عالیه هستند و با روی باز از گردشگران استقبال میکنند. وضعیت زبان انگلیسی نیز در هر دو بخش این جزیره بخصوص در بخش جنوبی آن مطلوب است و امکان برقراری ارتباط با اقشار مختلف از طریق زبان انگلیسی وجود خواهد داشت.
درباره قبرس و شرایط تحصیل در آن میتوان گفت که دانشگاههای این کشور در بخش شمالی امکان تحصیل به دو زبان انگلیسی و استانبولی و در بخش جنوبی امکان تحصیل به دو زبان انگلیسی و یونانی را دارند. بنابراین میتوان گفت که تحصیل در قبرس به سه زبان امکان پذیر است. درباره تحصیل در این کشور، سوالات متداولی وجود دارند که در بخش پرسشهای پایانی به آنان خواهیم پرداخت.
پرسشهای متداول:
- ساختار تحصیلی و شرایط تحصیل در کشور قبرس به چه صورت است؟
نظام تحصیلی قبرس شباهت بسیاری به ایران دارد و با این حال مدارس ابتدایی و متوسطه این کشور با استانداردهای اروپایی ساخته شدهاند و کیفیت آموزش در این کشور بسیار بالا است. تحصیلات دانشگاهی این کشور نیز شرایطی مشابه دیگر کشورهای اروپایی دارد و امکان اخذ بورسیه نیز وجود خواهد داشت.
- آیا امکان اقامت پس از تحصیل در قبرس وجود دارد؟
در قبرس هم در زمان تحصیل و هم پس از آن امکان کار کردن دانشجویان فراهم است و پس از تحصیل در صورت یافتن کار و پرداخت حداقل 3 الی 5 سال مالیات، توانایی اخذ اقامت دائم در این کشور نیز وجود خواهد داشت.
- آیا امکان اقامت از طریق خرید ملک در قبرس وجود دارد؟
بخش قبرس شمالی در این فرایند شرایط آسانتری دارد؛ اما به طور کل شما میتوانید با خرید ملکی به ارزش حداقل 300 هزار یورو به علاوه مالیات بر ارزش افزوده، اقامت دائم خود و خانواده خود را در قبرس دریافت کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.