مراحل پناهندگی مالزی و وضعیت کمپ ها در این کشور | پناهندگی در مالزی در سال 2021
کشور مالزی عضو کنوانسیون مربوط به وضعیت پناهندگان 1951 نیست؛ بنابراین هیچ مسئولیتی در قبال پناه جویان ندارد و ورود افراد بدون مجوز و گذرنامه به این کشور غیر قانونی است. در نتیجه این افراد در پناهندگی مالزی، نه تنها خسارت های جبران ناپذیر مادی و معنوی میبینند، بلکه از داشتن حداقل امکانات زندگی محروم هستند.
پناهنده کیست؟
بر اساس کنوانسیون 1951 ژنو که در رابطه با امور پناهندگان است، فرد پناهنده شخصی است که در کشور خود یا کشور مبدأ از طریق مواردی که مورد تایید این کنوانسیون است، به صورت جدی مورد آزار و تحت فشار قرار گرفته است. این دلایل به طور کلی شامل موارد زیر است:
- نژاد پناه جو
- مذهب پناه جو
- ملیت پناه جو
- تمایلات جنسی پناه جو
- عقاید اجتماعی مخالف با دولت کشور یا ملت آن کشور
- عقاید سیاسی مخالف با کشور یا ملت آن کشور
بنابراین به خاطر نداشتن امنیت جانی از سرزمین خود فرار کرده است و قادر نیست به آنجا بازگردد. همچنین گاهی اوقات تعدادی از مردم به دلیل جنگ های داخلی و خارجی، ممکن است کشور خود را ترک کنند. در این صورت کشور هایی که در این کنوانسیون عضو هستند، این موقعیت ها را تشخیص می دهند و اگر فرد پناه جو بتواند صحت گفته های خود را ثابت کند و نیاز به کمک داشته باشد، تحت حمایت این کشور ها قرار می گیرد.
مدارک مورد نیاز برای اقدام به پناهندگی مالزی
در ابتدا برای اقدام به پناهندگی مالزی، فرد باید در این کشور حضور داشته باشد، سپس باید تقاضانامه پناهندگی خود را ارائه دهد. همانطور که گفته شد، برای گرفتن پناهندگی مالزی لازم است فرد پناه جو مدارکی به همراه داشته باشد که ثابت کند در کشور خود مورد آزار و اذیت قرار گرفته است و یا دولت آن کشور در شرایطی که نیازمند حمایت بوده است، از او حمایت نکرده است؛ هر چه مدارکی که فرد متقاضی تهیه می کند محکم تر باشند و تعداد آن ها بیشتر باشد، شانس پذیرفته شدن توسط کشور مقصد بالاتر می رود.
البته توجه به این نکته ضروری است که فرد باید حقیقت را بازگو کرده باشد و در هنگام اظهار جزئیات اتفاق هایی که افتاده است، کاملا دقیق باشید، زیرا در صورتی که دولت کشور مقصد احساس کند فرد اطلاعات اشتباهی ارائه می دهد و هنگام بازگو کردن وقایع صادق نیست، بدون تعلل پرونده او را رد می کنند. مدارکی که می توان برای درخواست پناهندگی مالزی ارائه کرد، به طور کلی شامل موارد زیر است:
- مدارک شناسایی که شامل گذر نامه، شناسنامه، کارت دانشجویی. مشخصات افراد خانواده که همراه با شما مهاجرت کرده اند
- کارت ملی و در صورت وجود، کارت مربوط به عضویت در احزاب سیاسی و…
- سند ازدواج و شناسنامه فرزندان
- سوابق تحصیلی مثل نمرات مدرسه، دیپلم یا سایر مقاطع تحصیلی
- مدارک پزشکی از بستری شدن یا معالجه به خاطر ضرب و جرح در سرزمین خود
- مدارک مربوط به دادگاه یا زندان
- کپی از تقاضانامه های پناهندگی یا استشهاد هایی که آماده کرده اید.
نکات مهم برای دریافت پناهندگی مالزی
به غیر از مواردی که مطرح شد، بهتر است هر مدرکی که فکر می کنید اهمیت دارد و می تواند به این روند کمک کند را ارائه نمایید تا شانس برنده شدن کیس بیشتر شود. اگر به هر دلیلی هر یک از مدارک ذکر شده را هنگام فرار از سرزمین خود، نتواسته باشید به همراه بیاورید، راه های جایگزینی وجود دارد تا بتوانید ادعای خود را ثابت کنید.
به عنوان مثال در صورتی که مدارکی نداشته باشید که نشان دهد مورد آزار و اذیت قرار گرفته اید یا امنیت جانی ندارید، می توانید الگویی هایی که با همان نگرانی های شما مورد آزار و اذیت قرار گرفته اند را ارائه کنید. برای این کار می توانید مستندات مربوط به این شکنجه ها و وقایع را به کشور مقصد نشان دهید. این مستندات را می توانید از طریق سایت ها یا لینک ها و… که تایید کننده ادعای شما باشد، تهیه نمایید.
قوانین مربوط به پناهندگی مالزی
کشور مالزی عضو کنوانسیون پناهندگان نیست، به همین دلیل دولت این کشور قانونا هیچ یک از موارد و راه های پناهندگی را نمی پذیرد و در این کشور هیچ روش اداری و مجاز مشخصی برای پذیرش پناه جویان و اهدا حقوق شهروندی به آن ها وجود ندارد. بنابراین بر اساس قانون مهاجرت مالزی، افراد در صورت داشتن مجوز ورود قانونی و گذرنامه معتبر، حق ورود به این کشور را دارند و ورود آن ها به مالزی تنها در صورتی قانونی به حساب می آید که از طریق یکی از راه های مجاز مهاجرت باشد.
بدین ترتیب حتی در صورت داشتن شرایط لازم برای پناهندگی، پناهندگان مالزی نه تنها از حداقل حقوق اولیه مانند شغل مطمئن، خدمات آموزشی رسمی، امکانات زندگی، مراقبت بهداشتی و مورد حمایت قرار گرفتن توسط دولت برخوردار نیستند، بلکه دائما خطر دستگیری و بازداشت شدن آن ها را تهدید می کند.
همچنین ممکن است مورد سوء استفاده افراد سود جو قرار گیرند که در ادامه به شرح بیشتر این مطلب می پردازیم. بنابراین پناه جویان در مالزی به عنوان یک مهاجر غیرقانونی محسوب می شوند و هیچ گونه تفاوتی بین پناهنده و مهاجر اقتصادی وجود نخواهد داشت. به دلایل گفته شده، پناهندگی مالزی امری بسیار پیچیده است و حقوق رسمی برای وضعیت پناهندگان در این کشور وجود ندارد.
سختی ها و شرایط پناهندگی مالزی
کشور مالزی، پناهگاه رسمی برای پناهندگان در نظر نگرفته است بنابراین افراد پناه جو مناطق مختلفی از کشور را برای زندگی در نظر می گیرند. به عنوان مثال بیشتر پناهندگان در اطراف شهر ها زندگی می کنند و بعضی از آن ها در نواحی جنگلی سکونت دارند. امکانات بهداشتی در نواحی جنگلی، بسیار پایین است به طوری که حتی آب تمیز در دسترس پناهندگان نیست و اکثر این افراد به بیماری های مالاریا و دنگ مبتلا می شوند.
دولت مالزی اجازه کار قانونی را به پناهندگان مالزی نمی دهد. در نتیجه پناهندگان به ناچار شغل های کثیف و پر خطری ر انجام می دهند. در این میان برخی افراد سود جو با پرداخت دستمزد کم یا در بعضی مواقع بدون دستمزد مشاغلی که شهروندان مالزی نمی پذیرند را به آن ها محول می کنند.
بنابراین پناه جویان مجبور میشوند برای تأمین مخارج زندگی خود و خانواده شغل غیرقانونی پیدا کنند. به همین دلیل بیشتر در معرض خطر بازداشت و زندانی شدن خواهند بود. یافتن شغل در این شرایط برای پناهندگان کار ساده ای نیست و همین امر موجب نا امیدی پناه جویان می گردد.
از طرف دیگر شغل های غیر قانونی اقتصاد مالزی را تحت تاثیر قرار می دهد. اکثر مواقع این شغل ها به خارجی هایی که به صورت غیرقانونی وارد مالزی میشوند، واگذار می شوند، پناهندگان نیز درصدی از این گروه را شامل می شوند و در مشاغل ثبت نشده و غیرقانونی مشغول می گردند.
راه های اخذ پناهندگی مالزی
به تازگی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد، در رابطه با حل مشکلات پناه جویان مالزی با مقامات مختلف این کشور همکاری کرده اند. طبق این مشارکت، دولت مالزی پذیرفته است که کارت شناسایی پناهندگان را که توسط کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد برای پناهندگان صادر می شود را قبول داشته باشد و رسمی بداند.
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد تنها سازمانی است که به برآورده کردن حقوق پناهندگان می پردازد؛ حقوقی نظیر امکانات آموزشی، مراقبت های بهداشت و موقعیت های شغلی. گام اول برای برآورده کردن حقوق پناه جویان برخورداری از مشاغل قانونی است. بدین ترتیب شخص در مسیر درستی برای اخذ پناهندگی گام برمی دارد و می تواند از این طریق زندگی خود و خانواده اش را تامین کند.
از آنجا که کشور مالزی هیچ گونه قانون درستی برای پیگیری وضعیت پناهندگان در نظر نگرفته است، سازمان ملل برای دفاع از حقوق پناهندگی مالزی، با آژانس های دولتی و جوامع مدنی همکاری می کند؛ بنابراین تمام مراحل مربوط به پناهندگی مالزی از جمله دریافت، ثبت اسناد و مدارک و تعیین وضعیت پناه جویان و پناهندگان بر عهده کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد است.
جمع بندی و نتیجه گیری
علی رغم همکاری دولت این کشور با کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد در رابطه با ارائه مجوز اقامت موقت برای پناهندگی مالزی، تغییر چشم گیری در وضعیت زندگی آن ها ایجاد نشده است. بنابراین بهتر است افراد متقاضی از طریق یکی از روش های قانونی مهاجرت، برای بهبود و ارتقای شرایط زندگی خود اقدام نمایند.
سوالات متداول
- آیا پناهندگی مالزی راه درستی برای گرفتن اقامت این کشور است؟
خیر! از آنجا که کشور مالزی یکی از کشورهای عضو کنوانسیون پناهندگی نیست. پناهندگی مالزی روش غیرقانونی برای اخذ اقامت مالزی است و فرد پناه جو در این کشور مهاجر غیرقانونی محسوب می شود.
- آیا کشور مالزی به پناهندگان اجازه کار می دهد؟
خیر. پناهندگان اجازه ندارند در این کشور شغل قانونی داشته باشند. بنابراین برای تامین زندگی خود به انجام کارهای خطرناک و غیر قانونی با درآمد پایین وادار می شوند.
- آیا سازمانی وجود دارد که به وضعیت افرادی که برای اخذ پناهندگی مالزی تلاش می کنند، رسیدگی کند؟
بله؛ تنها سازمانی که در تلاش است تا با دولت مالزی همکاری کند و مشکلات پناهندگان این کشور را حل کند، کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.