به دلیل تغییرات لحظه ای در قوانین کشورها، قبل از اقدام حتما با مشاوران موسسه هماهنگ کنید
روش های پناهندگی ترکیه

پناهندگی در ترکیه و مشکلات پیش روی آن | روش های پناهندگی ترکیه

پناهجویان افرادی هستند که به دلیل جنگ، خشونت، درگیری یا آزار و اذیت از کشور خود گریخته اند و به دنبال یافتن امنیت در کشور دیگری، از مرزهای بین المللی عبور کرده اند. این افراد، اغلب مجبور شده اند با وسایلی کمی بیشتر از لباس های خود از کشور محل سکونت خود گریخته و خانه، دارایی ها، مشاغل و عزیزان خود را ترک کنند. پناهندگی در قوانین بین الملل مفهومی شناخته شده و مورد حمایت است. در واقع پناهنده شخصی است که به دلیل وجود ترسی با زمینه تعلق به نژاد، مذهب یا ملیت خاص، و یا عضویت در یک گروه اجتماعی ویژه یا دارا بودن عقاید سیاسی متمایز، نمی تواند و یا نمی خواهد بیش از این در کشور خود زندگی کرده و ناچار به تغییر محل سکونت خود برای همیشه است. در هفت سال گذشته کشور ترکیه میزبان بزرگترین جمعیت پناهجو در بین کشورهای جهان بوده است. در حدود 4 میلیون نفر پناهجو در این کشور سکونت دارند که حدود 3.6 میلیون نفر از آن ها از کشور سوریه و حدود 320 هزار نفر دیگر را پناهجویانی از کشور های افغانستان، عراق و ایران تشکیل می دهند. اگرچه مهاجرت به روش درخواست پناهندگی به هیچ عنوان توصیه نمی شود، اما با توجه به همسایگی ایران با کشور ترکیه، در این نوشتار به بیان شرایط ارائه درخواست و پذیرش پناهندگی ترکیه خواهیم پرداخت.

انواع پناهنده در ترکیه

انواع پناهنده در ترکیه

در کشور ترکیه، پناهجویان به سه دسته عمده طبقه بندی می شوند:

  1. پناهنده: فردی اروپایی که با توجه به دلایل و معیارهای پذیرفته پناهندگی، امکان بازگشت به کشورش را ندارد.
  2. پناهنده مشروط: شخص غیر اروپایی که به علت بیم از محاکمه شدن در کشور خود، امکان بازگشت به کشور خود را ندارد و به صورت موقت در ترکیه ساکن می شوند تا پس از آن به کشور سوم انتقال داده شود.
  3. حفاظت جانبی: در مورد شخصی خارجی است که شرایط پناهندگی یا شرایط پناهندگی مشروط را ندارد؛ به این افراد حفاظت جانبی اعطا می شود. شخصی مشمول حفاظت جانبی می شود که در صورتی که به کشورش برگردد با یکی از سرنوشت های زیر روبه رو خواهد شد:
    • به مجازات اعدام محکوم شود.
    • با مجازات هایی نظیر شکنجه و اعمال غیر انسانی مواجه شود.
    • جان او به دلیلی مانند جنگ، تحت خطر قرار گیرد.

چه افرادی نمی توانند پناهندگی ترکیه را دریافت کنند؟

  • افرادی که به علت انجام جرم در کشور خود مورد تعقیب هستند. این افراد امکان استفاده از پناهندگی را نداشته و به کشور خود باز گردانده می شوند.
  • یا اگر شخص جرمی را انجام داده باشد که در ترکیه نیز جرم شناخته می شود و فرد برای فرار از مجازات عمل انجام شده، به ترکیه درخواست پناهندگی داده است.
  • اگر شخصی از نظر جانی مورد تهدید قرار داشته باشد ولی طبق قوانین کشور خود می تواند مورد حمایت قرار گیرد، درخواست پناهندگی وی پذیرفته نخواهد شد.

معیارهای اعطای پناهندگی چیست؟

در صورتی که فرد به دلیل ترس از یکی از موارد زیر از کشور خود خارج شده باشد، از نظر کشور ترکیه واجد شرایط پناهندگی این کشور خواهد بود:

  • فرد به دلیل نژاد، مذهب، عقاید سیاسی، ملیت یا عضویت در یک گروه اجتماعی خاص، تحت تعقیب یا مورد آزار باشد.
  • فرد درکشور خود در معرض یا خطر جانی ناشی از درگیری مسلحانه بین المللی یا داخلی قرار داشته باشد.
  • فرد در خطر مجازات اعدام یا شکنجه یا برخورد یا مجازات غیرانسانی یا تحقیرآمیز دیگر قرار داشته باشد.

مراحل دریافت پناهندگی ترکیه

برای دریافت پناهندگی ترکیه بایستی مراحل زیر را طی نمایید:

  • در اولین قدم بایستی درخواست پناهندگی خود را ارائه کنید. این درخواست در استان محل اقامت شما و به اداره مهاجرت ترکیه ارائه می شود. در این مرحله هیچ مدرک یا معرفی نامه ای از شما درخواست نخواهد شد.
  • با ارائه مدارک شخصی و اطلاعات مورد نیاز به مامور اداره مهاجرت، برای شما کارت شناسایی صادر می شود که با استفاه از آن می توانید از برخی حقوق محدود شهروندی برخوردار شوید.
  • به شما فرصتی داده می شود تا در جلسه ای خصوصی، دلایل ترک کشور خود و ترس از بازگشت دوباره را توضیح دهید. زمان این مصاحبه از قبل به شما اطلاع داده می شود و پرونده ها بر اساس کیس ارائه شده جهت بررسی های ثانویه، اولویت بندی می شوند. در این جلسه مصاحبه از متقاضی عکس گرفته شده و اثر انگشت وی ثبت می گردد.
  • همچنین کلیه اطلاعات موجود در مورد اوضاع عمومی حاکم در کشور مبدا و مشکلاتی را که افراد مشابه شما با آن روبرو می شوند، مورد توجه و بررسی قرار خواهد گرفت.
  • در پایان با توجه به این که آیا شرایط شخصی شما با یکی از سه وضعیت توصیف شده در معیارهای پذیرش پناهندگی ترکیه مطابقت داشته باشد یا خیر، در مورد قبول یا رد درخواست پناهندگی شما تصمیم گرفته می شود.

مراحل دریافت پناهندگی ترکیه

خطرات پناهندگی در ترکیه چیست؟

مهاجرت انواع و روش های مختلفی دارد، مهاجرت تحصیلی، مهاجرت با ویزای کاری یا سرمایه گذاری و… اما تنها راه مهاجرت غیر قانونی، مهاجرت به قصد دریافت پناهندگی است؛ چراکه افراد پناهجو در زمان خروج از کشور مبدا و ورود به کشور مقصد در این روش با خطرات بسیار زیاد و جدی مواجه خواهند شد و امکان وارد شدن آسیب مالی، جانی و روحی به افراد بسیار بالاست.

همان طور که سوابق نشان می دهد، افراد سودجو با استفاده از عدم آگاهی افراد نسبت به قوانین مهاجرت ممکن است با دریافت هزینه های کلان، جان و آینده پناهجویان را به خطر بیندازند. با توجه به این که بین درخواست پناهندگی ترکیه و جلسه مصاحبه به طور معمول بین 6 ماه تا یک سال فاصله زمانی وجود دارد،  در این مدت افراد بایستی توانایی پرداخت هزینه‌ها به صورت شخصی را داشته باشند و یا شراط زندگی در کمپ های پناهندگی که از حداقل امکانات شهروندی برخوردار هستند را بپذیرند. با توجه به نکات شرح داده شده، این روش مهاجرت به هیچ وجه توصیه نمی شود.

 

سوالات متداول

  1. آیا برای ثبت درخواست حفاظت بین المللی در ترکیه پس از ورود به خاک این کشور محدودیت زمانی وجود دارد؟

محدودیت زمانی قانونی برای ثبت درخواست حفاظت بین المللی وجود ندارد. اما به افرادی که قصد پناهندگی ترکیه را دارند توصیه می شود در اسرع وقت و بدون تاخیر پس از ورود به ترکیه، به مقامات رسمی مراجعه و مراحل درخواست پناهندگی خود را آغاز کنند.

 

  1. مزایای ارائه درخواست پناهندگی در ترکیه چیست؟

اگر کشور خود را به دلایل جنگ، آزار و اذیت یا ترس از مجازات اعدام یا شکنجه ترک کرده اید و از بازگشت به کشور واهمه دارید، با ارائه درخواست پناهندگی ترکیه به شما امکان اقامت قانونی در ترکیه به عنوان یک پناهجو داده می شود. اینگونه از خطر بازگردانده شدن به کشور خود و یا هر کشور دیگری که ممکن است در آنجا در معرض خطر قرار گیرید، در امان خواهید بود. به عنوان یک پناهجو، امکان استفاده از خدمات عمومی مانند امکانات بهداشتی، آموزش و کار را نیز خواهید داشت.

 

  1. جلسه مصاحبه شخصی به چه منظور برگزار می شود؟

«مصاحبه شخصی» فرصت شما برای توضیح دلایل ترک کشور مبدا و ترس از بازگشت با جزئیات است. بر اساس اطلاعاتی که شما در طی این مصاحبه ارائه می دهید، تصمیم گرفته خواهد شد که آیا وضعیت شما با معیارهای مندرج در قانون پناهندگی ترکیه برای اقامت در ترکیه به عنوان پناهجو مطابقت دارد یا خیر.

امتیاز به این مطلب
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *